Mamífera

Punt de lactància en col·lectiu

Mamífera és un espai de lliure accés que ofereix facilitats a les persones que alleten i alimenten lactants, ja sigui donant el pit, el biberó o a través d’altres mètodes. És un espai visible, accessible, segur i confortable, que compta amb els elements necessaris per poder alletar i acompanyar a les persones en període de lactància. La instal·lació vol visibilitzar la necessitat d’espais de cures a la ciutat, especialment durant la lactància, un moment clau en el desenvolupament de la vida i que encara a dia d’avui genera conflictes a l’hora de fer-ho a l’espai públic. Mamífera posa al centre la vida i la col·lectivització de les cures, reivindicacions històriques dels moviments feministes.

Aquesta instal·lació va ser creada per a Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona Model. El festival, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, s’ha organitzat a través de la Fundació Mies van der Rohe i ha comptat amb la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert.

Data i lloc: Febrer 2023- Abril 2023. Barcelona
Comissariat: Eva Franch i Gilabert
Client:Fundació Mies Van der Rohe i Ajuntament de Barcelona
Premis: Premi Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona.

Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona:

Aquesta instal·lació va ser creada per a Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona. El festival, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, s’ha organitzat a través de la Fundació Mies van der Rohe i ha comptat amb la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert, en col·laboració amb un ampli equip d’arquitectes i arquitectes, comissaris i comissàries i més de cinquanta institucions i organitzacions de la ciutat seleccionades a través d’una convocatòria oberta.

Model té com a objectiu transformar l’espai urbà en una plataforma per al talent arquitectònic i el disseny emergent, la ciutat en un fòrum de trobada per a líders de pensament de tot arreu i, més significativament, l’arquitectura en un espai d’exploració i inspiració per a tota la ciutadania.

FLECHA

El motiu:

Per unes lactàncies públiques i en col·lectiu

El 52% de les dones participants en un estudi de 2022 reconeixen que s’amaguen per a donar el pit, el 63,5% s’han sentit jutjades i al 15% les han arribat a cridar l’atenció mentre donaven el pit (LOLA MullenLowe i LinQ Market Research España S.A.).

La instal·lació vol visibilitzar la necessitat d’espais de cures a la ciutat, especialment durant la lactància, un moment clau en el desenvolupament de la vida i que encara avui dia genera conflictes a l’hora de fer-ho en l’espai públic.

Les dificultats per a alletar en l’espai públic porten a moltes dones a viure la lactància de manera individual i aïllada. Mamífera reivindica la necessitat i els beneficis d’una lactància en col·lectiu. D’aquesta manera dona suport a la petició per a portar un avantprojecte de Llei al Parlament perquè reconegui el Dret a la Lactància en Espais Públics, per a protegir els drets de la infància i de les dones enfront de qualsevol situació de discriminació en l’espai públic. 

FLECHA

La instal·lació

Un espai col·lectiu per a la lactància

Col·laboracions: Voltes Cooperativa. Disseny i càlcul d’estructura.
Fotografia: Conchi Berenguer Urrutia

Una estructura circular de fusta, amb un banc circular per a promoure la trobada i el compartir experiències.

Permeable i sostenible. L’estructura (modular de 8 pilars, 7m de diàmetre i 3,5 d’altura)* permet la visibilitat interior-exterior, promovent una lactància visible i segura. La cara exterior incorpora un cartell lluminós que indica la ubicació de l’espai i el fa visible quan enfosqueix. La fusta laminada compleix amb els requisits de producció sostenible i les empreses implicades en la seva construcció són de proximitat i vinculades a l’economia social i solidària.

Tranquil·la i equipada. L’interior ofereix un espai íntim i segur que facilita donar el pit, treure’s llet, canviar el bolquer, preparar el biberó, escalfar la llet i rentar els utensilis o les mans. Està equipat amb un moble que inclou aquestes facilitats, amb una aigüera i un punt d’aigua, una nevera, un microones i un espai que funciona com a canviador.

Confortable i en col·lectiu. A l’interior compta un banc circular de fusta, per a afavorir les cures col·lectives i el suport mutu. Una part del banc compta amb suport. El sòl està cobert per una catifa fúcsia per a jugar, gatejar o asseure’s. Està coberta amb lones per a donar ombra. A més hi ha una muntanya de coixins de lactància que s’utilitzen per a alletar o jugar.

FLECHA

La programació

La importància de col·lectivitzar les cures

Fotografia: Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona

Mamífera va ser una de les 5 instal·lacions internacionals guanyadores i va estar exposada a Barcelona entre el 20 i el 30 d’abril de 2023. Durant aquest període va acollir múltiples activitats culturals, participatives i de reflexió:

  • Taller participatiu “Com volem que siguin els futurs punts de lactància en l’espai públic?” amb la relatoria gràfica de Clara Tanit.
  • Enquesta oberta “Com haurien de ser els punts de lactància en l’espai públic?”
  • Xerrada “Col·lectivitzar les cures “ per Christel Keller
  • Menjar popular
  • Grups de lactància i criança de diferents barris de la ciutat.

FLECHA