
Mamífera
Punt de lactància en col·lectiu
Mamífera és un espai de lliure accés que ofereix facilitats a les persones que alleten i alimenten lactants, ja sigui donant el pit, el biberó o a través d’altres mètodes. És un espai visible, accessible, segur i confortable, que compta amb els elements necessaris per poder alletar i acompanyar a les persones en període de lactància. La instal·lació vol visibilitzar la necessitat d’espais de cures a la ciutat, especialment durant la lactància, un moment clau en el desenvolupament de la vida i que encara a dia d’avui genera conflictes a l’hora de fer-ho a l’espai públic. Mamífera posa al centre la vida i la col·lectivització de les cures, reivindicacions històriques dels moviments feministes.
Aquesta instal·lació va ser creada per a Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona Model. El festival, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, s’ha organitzat a través de la Fundació Mies van der Rohe i ha comptat amb la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert.
Data i lloc: Febrer 2023- Abril 2023. Barcelona
Comissariat: Eva Franch i Gilabert
Client: Escola Camins
Premis: Premi Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona.
Coneix més el projecte
Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona | El motiu | La instal·lació | La programació
Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona:
Aquesta instal·lació va ser creada per a Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona. El festival, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, s’ha organitzat a través de la Fundació Mies van der Rohe i ha comptat amb la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert, en col·laboració amb un ampli equip d’arquitectes i arquitectes, comissaris i comissàries i més de cinquanta institucions i organitzacions de la ciutat seleccionades a través d’una convocatòria oberta.
Model té com a objectiu transformar l’espai urbà en una plataforma per al talent arquitectònic i el disseny emergent, la ciutat en un fòrum de trobada per a líders de pensament de tot arreu i, més significativament, l’arquitectura en un espai d’exploració i inspiració per a tota la ciutadania.
El motiu:
Per unes lactàncies públiques i en col·lectiu
El 52% de les dones participants en un estudi de 2022 reconeixen que s’amaguen per a donar el pit, el 63,5% s’han sentit jutjades i al 15% les han arribat a cridar l’atenció mentre donaven el pit (LOLA MullenLowe i LinQ Market Research España S.A.).
La instal·lació vol visibilitzar la necessitat d’espais de cures a la ciutat, especialment durant la lactància, un moment clau en el desenvolupament de la vida i que encara avui dia genera conflictes a l’hora de fer-ho en l’espai públic.
Les dificultats per a alletar en l’espai públic porten a moltes dones a viure la lactància de manera individual i aïllada. Mamífera reivindica la necessitat i els beneficis d’una lactància en col·lectiu. D’aquesta manera dona suport a la petició per a portar un avantprojecte de Llei al Parlament perquè reconegui el Dret a la Lactància en Espais Públics, per a protegir els drets de la infància i de les dones enfront de qualsevol situació de discriminació en l’espai públic.
La instal·lació
Un espai col·lectiu per a la lactància
Col·laboracions: Voltes Cooperativa. Disseny i càlcul d’estructura.
Fotografia: Conchi Berenguer Urrutia
Una estructura circular de fusta, amb un banc circular per a promoure la trobada i el compartir experiències.
Permeable i sostenible. L’estructura (modular de 8 pilars, 7m de diàmetre i 3,5 d’altura)* permet la visibilitat interior-exterior, promovent una lactància visible i segura. La cara exterior incorpora un cartell lluminós que indica la ubicació de l’espai i el fa visible quan enfosqueix. La fusta laminada compleix amb els requisits de producció sostenible i les empreses implicades en la seva construcció són de proximitat i vinculades a l’economia social i solidària.
Tranquil·la i equipada. L’interior ofereix un espai íntim i segur que facilita donar el pit, treure’s llet, canviar el bolquer, preparar el biberó, escalfar la llet i rentar els utensilis o les mans. Està equipat amb un moble que inclou aquestes facilitats, amb una aigüera i un punt d’aigua, una nevera, un microones i un espai que funciona com a canviador.
Confortable i en col·lectiu. A l’interior compta un banc circular de fusta, per a afavorir les cures col·lectives i el suport mutu. Una part del banc compta amb suport. El sòl està cobert per una catifa fúcsia per a jugar, gatejar o asseure’s. Està coberta amb lones per a donar ombra. A més hi ha una muntanya de coixins de lactància que s’utilitzen per a alletar o jugar.
La programació
La importància de col·lectivitzar les cures
Fotografia: Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona
Mamífera va ser una de les 5 instal·lacions internacionals guanyadores i va estar exposada a Barcelona entre el 20 i el 30 d’abril de 2023. Durant aquest període va acollir múltiples activitats culturals, participatives i de reflexió:
- Taller participatiu “Com volem que siguin els futurs punts de lactància en l’espai públic?” amb la relatoria gràfica de Clara Tanit.
- Enquesta oberta “Com haurien de ser els punts de lactància en l’espai públic?”
- Xerrada “Col·lectivitzar les cures “ per Christel Keller
- Menjar popular
- Grups de lactància i criança de diferents barris de la ciutat.
Altres projectes
Repensem el pati de l’escola Serra Marina
Repensem el pati de l’escola Serra Marina Procés col·laboratiu per repensar l’ús del pati En el marc del projecte Empatitzem, aquest projecte té l'objectiu de repensar el pati de l'escola a partir d'un procés col·lectiu i de reflexió amb l'alumnat i el professorat...
Les dones de Sant Just busquem casa!
Les dones de Sant Just busquem casa! Procés participatiu virtual per a un nou espai per al coneixement, la sororitat i l’apoderament feminista El futur punt de trobada feminista al municipi de Sant Just Desvern, impulsat per l’Ajuntament, té el compromís d’oferir...
La Generadora
La Generadora L’espai d’innovació, formació i intercanvi d’Equal Saree El projecte La Generadora és fruit de 10 anys fent arquitectura i urbanisme amb una visió innovadora, dissenyant espais inclusius a través de la cocreació i desenvolupant metodologies...