Transformació del pati de l’escola Paul Raoult 

Procés participatiu per co-dissenyar el futur pati

El projecte de desimpermeabilització del pati de l’escola primària Paul Raoult s’emmarca en una iniciativa per a combatre l’efecte d’illa de calor i replantejar el protagonisme de la natura a la ciutat. Aquesta transformació també vol recuperar la perspectiva del castell, que es troba davant l’escola. Per a això, es proposar obrir un espai públic que distribueix el pati en dues zones. El principal repte del projecte és recuperar aquesta perspectiva garantint el bon ús i funcionament del pati de l’escola.

El procés participatiu desenvolupat en el projecte inclou una diversitat d’agents (alumnat, equips educatius, famílies, etc.) en la co-creació d’un projecte de transformació ambiciosa, sostenible i col·lectiva. Aquest procés es divideix en dos moments clau: la diagnosis autogestionada i els tallers de co-disseny, cadascun seguit d’una sessió de retorn amb una comissió mixta d’adultes (representants de la comunitat pedagògica, representants de les famílies i serveis).

Data i lloc: Abril 2022 – Febrer 2023. Les Mureaux.
Client: Ajuntament de Mureaux.
Col·laboradors: 
Atelier Kosmes (paisatgista), Sinbio (hidròleg)

Diagnosis autogestionada

Data i lloc: Juny – Octubre 2022. Escola Paul Raoult, Les Mureaux.
Participants: 8 classes de diferents nivells, equip pedagògic, famílies, consergea.

Aquesta fase se centra en la reflexió sobre l’estat actual del pati i els reptes de la seva transformació. Es lliura a l’escola un kit compost per una guia i els seus materials per a realitzar les activitats, amb l’objectiu que el professorat pugui realitzar la diagnosis del pati de manera autònoma.

L’objectiu de la diagnosis és analitzar el pati existent, els seus usos i les experiències de les persones usuàries, així com recopilar les necessitats i desitjos de l’ecosistema escolar. El format de diagnosis autogestionada permet que participin el màxim d’agents, al mateix temps que poden apropiar-se del projecte.

Després de les activitats autogestionades, es va realitzar una sessió de validació amb la comissió mixta d’adultes. Les participants acorden els següents objectius de transformar del pati en:

> un espai per a aprendre individualment o en compayia
> un espai per a fer exercici i jugar
> un espai per a fer jardineria
> un espai per a descansar i meditar

FLECHA

Tallers de co-disseny

Dates: Octubre – Novembre 2022. Ecole Paul Raoult, Les Mureaux.
Participant: 22 alumnes representants dels diferents cursos i comissió mixta d’adultes.

Taller de co-disseny amb infància:
A partir de les conclusions de la diagnosis autogestionada, les criatures representats de cada curs treballen en el disseny del futur pati amb dos objectius:
> Reflexionar col·lectivament sobre els usos del futur pati, agrupar els usos compatibles per a determinar les zones d’ús i reflexionar sobre l’ambient i paisatge desitjat en cadascuna d’aquestes zones.
En aquesta activitat, s’aposta per una metodologia de decisions amb perspectiva de gènere. Aquestes eleccions es fan seguint una majoria igualitària, i no per majoria absoluta, equilibrant les decisions per a la diversitat de persones.

> Reflexionar sobre la distribució de les zones d’usos al pati segons dos escenaris: un escenari de pati unitari i un escenari de pati separat.
En aquesta activitat, l’alumnat dimensiona i localitza en el plànol les diferents zones d’ús desenvolupades en les activitats anteriors. Dos grups pensen en el disseny d’un pati que conservaria la seva configuració actual. Dos grups pensen en el desenvolupament d’un pati que estaria separat en dos per l’espai públic que donaria accés al castell.

Taller de co-disseny amb la comissió d’adultes:
A partir de les conclusions de les activitats participatives autogestionades i dels resultats del taller amb la infància, la comissió mixta d’adultes treballa també en els usos, definició de zones i característiques espacials en els diferents escenaris del pati.

Taller de retorn i validació:
Basant-se en els tallers de co-disseny, l’equip Kosmes va proposar 3 escenaris possibles per a la transformació del pati de l’escola. L’ajuntament de Moreaux prioritza una proposta que es presenta a la comissió mixta d’adultes durant el taller de retorn. Aquest taller permet a la comissió mixta modificar i/o validar col·lectivament el projecte.
També es comparteix a l’equip pedagògic alguns consells per a facilitar la gestió del futur pati.

FLECHA