Processos participatius amb perspectiva de gènere

Què podem fer?

Els processos participatius en clau feminista ens permeten posar al centre de les decisions les realitats quotidianes de persones diverses, tenir en compte les seves necessitats i les seves expectatives, garantint la pluralitat de veus en el debat amb una mirada integradora. Mitjançant la participació una comunitat millora el seu entorn físic i social i s’enforteix la relació entre la ciutadania i l’administració pública.

  • Disseny i dinamització de processos participatius
  • Participació amb col·lectius vulnerabilitzats

Dinamització de processos participatius

Dissenyem processos a mida de cada context amb l’objectiu de recollir les necessitats específiques de la població i garantir que les actuacions resultants siguin equitatives i eficients. Utilitzem tècniques i metodologies inclusives que permeten una participació horitzontal en el debat, fent especial atenció als col·lectius generalment invisibilitzats. 

Projectes d’espai públic i Plans urbanístics 

Generem diversos espais de participació que acompanyin els processos de redacció de projectes d’espai públic i plans urbanístics, dissenyem activitats a mida, que facilitin el treball tècnic i ciutadà en les diverses fases del projecte.

Agenda urbana i/o Agenda 2030

Acompanyem als equips municipals i a la ciutadania en la definició d’estratègies i  accions que permetin fer front als principals reptes locals i globals, posant al centre la sostenibilitat de la vida i els recursos.

Pressupostos participatius

Impliquem als diversos col·lectius ciutadans en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics, a través d’espais de reflexió, proposta, debat i priorització de propostes que donin resposta a les necessitats detectades.

Definició d’usos i serveis per a equipaments

Facilitem el treball conjunt entre les persones, entitats i equips tècnics municipals per a la definició dels usos i serveis que acollirà el futur equipament, des d’una compressió àmplia de les necessitats espacials del territori i dels col·lectius que l’habiten.

FLECHA

Participació amb col·lectius vulnerabilitzats

Marxes exploratòries

Les marxes exploratòries són una metodologia específica per analitzar l’espai urbà des de l’observació directa i a partir de les experiències de les persones i per fer propostes que millorin la vida quotidiana mitjançant intervencions d’urbanisme tàctic. Quan s’aborda específicament l’impacte de les opressions en la percepció de l’entorn, es recomana treballar amb grups exclusius de dones i dissidències. Aquesta metodologia pot ser també una eina d’emancipació i visibilització.

Activitats amb infància

Es remarca la importància d’incloure a la canalla en els processos de transformació del seu entorn com una eina clau en el seu procés d’aprenentatge i de formació. L’educació espacial és una eina d’empoderament ja que habilita a la canalla per analitzar els espais amb una mirada crítica i poder proposar millores amb una perspectiva inclusiva i a través del debat col·lectiu i el consens.

Activitats amb col·lectius específics

Dissenyem i dinamitzem activitats participatives adaptades a col·lectius vulnerabilitzats per diferents situacions (edat, capacitats, gènere, etc.) amb l’objectiu d’escoltar les seves veus i fer visibles les seves necessitats. Aquestes activitats es poden emmarcar en processos més amplis que inclouen a tota la ciutadania.  

Projectes de referència:
  • Pla de Barris Barcelona
  • Marxa font de la farga
  • Construïm Sant Feliu 
  • Salzelúdic
  • Sandino
  • Via laietana

FLECHA