Les Cours Buissonnières

Remodelació dels patis de les Escoles de primària i bressol de la ciutat de Bordeus 

Per respondre a l’emergència climàtica i a la necessitat d’una major mescla en els cursos d’escoles i de guarderies, la Ciutat de Bordeus ha posat en marxa un programa de millora dels patis. L’objectiu és proposar patis més accessibles, inclusius, agradables durant tot l’any, amb una major presència de vegetació per oferir noves oportunitats pedagògiques i autèntics refugis climàtics.
El procés participatiu involucra a totes les parts interessades (alumnes, equips educatius, famílies, etc.) per a l’elaboració d’un projecte de transformació ambiciós.

Al llarg de tot el procés s’ha prestat molta atenció a la recopilació d’una diversitat de punts de vista a través de la diversificació dels mètodes de participació i mitjançant el desplegament d’un enfocament específic de participació per a nens i joves.

Data i lloc: 2020-Actualment. Bordeus, França
Client:  Ajuntament de Bordeus. 
Escoles participants
: Escoles bressol: Associació Quai des bambins, Barreyre i Ornano, i Jean Cocteau. Escoles de primària: Benauge, Montaud i Saint-Bruno.

Els objectius del projecte

L’Ajuntament de Bordeus té la intenció de transformar els patis en un espai:

Lúdic i educatiu: cada infant ha de poder gaudir i desenvolupar la seva imaginació, confiança en si mateix i autonomia.

Inclusiu i mixt: el pati ha de permetre que cada criatura trobi el seu lloc i es desenvolupi, independentment del seu gènere, condició física i cognitiva.

Multifuncional i modular: el pati s’ha de dissenyar per oferir una varietat d’usos i espais als infants (per estar actius, socialitzar o estar en silenci…), ha de ser un espai adaptable als diferents ritmes i etapes de desenvolupament dels infants.

Adaptat al canvi climàtic: el pati ha de ser un espai on es pugui gaudir durant tot l’any i garanteixi la comoditat de les seves usuàries.

Natural i favorable a la biodiversitat: el pati ha d’oferir l’accés diari a la natura als infants i l’aprenentatge de la biodiversitat i el medi ambient.

Resistent i respectuós amb el medi ambient: el pati s’ha de dissenyar respectant un principi de sobrietat per respectar el medi ambient i preservar els recursos.

FLECHA

Escoles participants i metodologia 

En 2022, es van transformar 1 escola bressol i 1 escola primària: l’escola bressol associativa Quai des bambins i l’escola primària Benauge.

El 2023, es van transformar dues escoles bressol, una escola infantil i dues escoles primàries: les escoles bressol Barreyre i Ornano, l’escola infantil Jean Cocteau i les escoles primàries Montaud i Saint-Bruno. Les obres principals estan previstes al juliol i agost de 2023 per a les escoles i a l’agost per a les escoles bressol. Les plantacions i incorporació de mobiliari i jocs estan previstos el gener de 2024.

Respecte a la metodologia de participació, es divideix en dos grans fases:
• diagnòstic autogestionat del tribunal de reccreació i del seu funcionament, mitjançant l’acompanyament a la realització i l’anàlisi dels resultats d’una guia d’activitat, entre juny i octubre

• co-cocreació amb alumnes representants de cada nivell i dels tallers adults per reflexionar col·lectivament sobre els usos del futur pati de regadiu i determinar els ambients.

FLECHA

Diagnòstics autogestionats

El diagnòstic autogestionat inicia la reflexió sobre l’estat actual del pati i sobre els reptes de la seva transformació. Aquesta reflexió es durà a terme al voltant de dos eixos d’anàlisis:

• les característiques espacials del pati
• els usos i l’experiència del pati

Aquesta etapa està concebuda com un treball col·lectiu que finalitzarà amb unes conclusions compartides per tots els agents de l’ecosistema escolar.

A partir dels resultats del diagnòstic, s’han establert estratègies per millorar cada pati. Els criteris d’intervenció es van triar en funció dels resultats obtinguts, per a adaptar-se a cada situació particular.

FLECHA

Tallers de co-creació

Els tallers de co-cocreació es van dur a terme:

amb les criatures de l’escola: a partir de les conclusions dels diagnòstics autogestionats i de les necessitats i desitjos establerts, les alumnes treballen sobre la distribució dels usos proposats i la definició d’àmbits.

amb una comissió mixta de persones adultes: a partir de les conclusions dels diagnòstics autogestionats i els tallers participatius amb l’alumnat, es va validar i complementar el treball sobre les tipologies d’usos del pati, la definició d’àmbits i les característiques de l’espai.

FLECHA

Tallers de retorn i modificacions

Per una banda, es presenten els estudis previs a la comunitat educativa per tal de recollir els retorns sobre el projecte imaginat després de les activitats participatives.
Per altra banda, s’experimenta insitu la futura configuració del pati amb l’ajuda de bombes de color perquè els alumnes i el personal pedagògic puguin veure millor els canvis i aportar eventuals modificacions.

FLECHA

Construcció participativa

En aquest taller, les participants contribueixen a la construcció del pati de l’escola. D’acord amb les opcions de transformació escollides, els tallers participatius podran ser: – tallers de plantacions, – tallers de construcció de refugis per a la biodiversitat (nichoirs a ocells, hotels a insectes) i/o d’instal·lació de dispositius d’observació i d’experimentació – tallers de construccions d’elements de jocs mòbils, – tallers de pintura (frescos, jocs en terra, etc.).

FLECHA