Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom

Projecte col·laboratiu d’un espai lúdic a Mira-sol 

La voluntat del projecte sorgeix del propi veïnat del barri de Mira-sol que reclama nous usos lúdics i esportius al parc Miquel Martí i Pol, centre neuràlgic de la vida del barri. Per al codiseny d’aquests nous espais i amb l’objectiu de recollir les experiències i necessitats de les futures usuàries s’han realitzat 3 sessions participatives amb diferents perfils de persones (associacions de veïns, infants i famílies i patinadors habituals del municipi) que s’han treballat intergeneracionalment. 

Els nous espais proposats són l’ampliació d’una zona de patinatge existent per a patins, patinets i bicicletes i la creació d’un nou rocòdrom d’escalada. Per a la definició del projecte urbà s’han generat uns criteris de disseny que integren els resultats de la participació i una mirada de gènere i interseccional. L’objectiu del projecte és augmentar la vitalitat i millorar  la convivència del parc, facilitar la trobada i les tasques de cura alhora que es garanteix l’autonomia i la percepció de seguretat. FInalment, el projecte aporta una nova identitat al parc, amb noves tonalitats colorides alhora que es mantenen les característiques d’un entorn natural.

Data i lloc: Mira-sol, Sant Cugat del Vallès.
Client: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
Col·laboradors: 
Ardèvol Consultors Associats, SLP. Arquitectes tècnics i Vulcano Skateparks, S.L.

El procés participatiu

Data i lloc: 16 de setembre  i 21 d’octubre, Mira-Sol.
Participants: 16 veïnes i veïns del barri 
Durada: 2 hores per sessió.

El procés s’ha realitzat de manera hibrida (presencial a la plaça i online) i ha comptat amb la participació del veïnat i les usuàries de la plaça.  L’objectiu ha estat identificar les necessitats del veïnat i validar conjuntament la proposta de transformació a través de tres sessions:

1. Definim els usos i les qualitats. Diagnosi de l’espai actual, debat sobre les necessitats de les usuàries en relació als usos previstos i definició de les característiques del futur espai

2. Valorem la proposta. Presentació de la proposta de disseny i recollida de les aportacions i propostes de millora per part del veïnat. 

3. Coneixem la proposta final. Presentació al veïnat de la proposta final de disseny.

FLECHA

Criteris de disseny

Per dur a terme el projecte s’han generat uns criteris propis de disseny de la plaça tenint en compte els criteris extrets del procés participatiu realitzat i els criteris de disseny amb perspectiva de gènere.

Els criteris han estat augmentar la vitalitat i millorar la convivència per conservar el caràcter obert dels jardins i mantenir la multiplicitat d’accessos i de recorreguts existents, no generar obstacles amb la implantació dels nous elements i potenciar usos intergeneracionals generant nous espais de joc de diferents nivells. Millorar el confort i visibilitzar les tasques de cura condicionant una zona confortable al voltant del conjunt plataforma-jardinera de trobada i descans per a les persones usuàries i acompanyants. Garantir la percepció de seguretat evitant racons foscos i espais sense visibilitat, tenint en compte la il·luminació existent i preveient el tractament de la vegetació. Per últim, generar una nova identitat per reconeixer les necessitats i desitjos del veïnat i donar a l’espai un caràcter lúdic i jugable mantenint les característiques d’un entorn natural.

FLECHA

L’ampliació d’skatepark

PEM: 36.565,40 €
Col·laboracions: Ardèvol Consultors Associats, SLP. Arquitectes tècnics i Vulcano Skateparks, S.L.

L’ampliació i transformació de l’skatepark s’ha pensat per fer una zona més lúdica i inclusiva a la diversitat de persones usuàries i activitats esportives i incorporar diferents nivells de patinatge. S’ha prioritzat una intervenció petita i de qualitat, mantenint el caràcter de skateplaça i garantint la pràctica adequada de patinatge.


L’skatepark es diversifica incorporant nous elements de patinatge i una intervenció cromàtica al paviment i altres elements, com a les jardineres o els bancs, que mostren de manera intuïtiva els diferents circuits i nivells de patinatge. També incorpora zones diferenciades de trobada i descans per facilitar les tasques de cura i acompanyament. 

FLECHA

El nou rocòdrom

PEM: 33.603,28 €
Col·laboracions: Ardèvol Consultors Associats, SLP. Arquitectes tècnics i Vulcano Skateparks, S.L.

El nou rocòdrom s’ha dissenyat per fer un nou punt d’escalada per a un nivell intermig-avançant de caràcter natural i lúdic. La intervenció aprofita l’espai i els elements urbans existents per tal d’optimitzar l’actuació i incorpora unes tonalitats de colors vius i alegres en sintonia amb l’entorn de tonalitats naturals. També s’ha dotat l’espai de caràcter educatiu incorporant l’element Boulder amb forma d’arc i diversos recorreguts per oferir nous reptes, aprenentatges i generar interès a les persones escaladores.


La nova zona d’escalada s’ubica estratègicament en un espai recollit i alhora visible des de diferents espais del parc, per fomentar l’ús segur i autònom i faciliti les tasques de cures.

FLECHA

Altres projectes

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Repensem el pati de l’escola Serra Marina Procés col·laboratiu per repensar l’ús del pati En el marc del projecte Empatitzem, aquest projecte té l'objectiu de repensar el pati de l'escola a partir d'un procés col·lectiu i de reflexió amb l'alumnat i el professorat...

Llegir més
Les dones de Sant Just busquem casa!

Les dones de Sant Just busquem casa!

Les dones de Sant Just busquem casa! Procés participatiu virtual per a un nou espai per al coneixement, la sororitat i l’apoderament feminista El futur punt de trobada feminista al municipi de Sant Just Desvern, impulsat per l’Ajuntament, té el compromís d’oferir...

Llegir més
La Generadora

La Generadora

La Generadora  L’espai d’innovació, formació i intercanvi d’Equal Saree El projecte La Generadora és fruit de 10 anys fent arquitectura i urbanisme amb una visió innovadora, dissenyant espais inclusius a través de la cocreació i desenvolupant metodologies...

Llegir més