Equal Saree Barcelona urbanismo arquitectura feminista género patios coeducativos infancia participación la generadora formación

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Procés col·laboratiu per repensar l’ús del pati

En el marc del projecte Empatitzem, aquest projecte té l’objectiu de repensar el pati de l’escola a partir d’un procés col·lectiu i de reflexió amb l’alumnat i el professorat basat en la igualtat de gènere. A través del procés participatiu es busca: iniciar un procés de presa de consciència sobre les desigualtats i els estereotips al pati, afavorir la participació activa de l’alumnat en la transformació del seu entorn i generar estratègies de transformació del pati a partir de l’experiència de l’alumnat per assolir un pati més igualitari i inclusiu. El procés s’ha dut a terme amb el suport de la guia El pati de l’escola en igualtat i ha comptat amb la participació d’uns 350 alumnes. Al llarg del procés s’han realitzat 3 formacions dirigides al professorat on s’han adquirit els nous coneixements i eines per poder desenvolupar les activitats amb l’alumnat. El projecte de transformació ha consistit en la creació de dos nous ambients, un de calma i un actiu, l’aprofitament de les partes verticals existents com a nous elements lúdics i la incorporació de nous elements al pati per diversificar les activitats.

Data i lloc: Gener 2020 – Desembre 2020, Santa Coloma de Gramenet.
Client: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Escola participant: CEIP Serra Marina.

 

 

Coneix més el projecte

Entenem el pati | Imaginem el pati 

Entenem el pati

Durant aquesta fase, Gener – Febrer 2020, s’ha analitzat i reflexionat sobre els usos i les relacions que es produeixen al pati. S’han realitzat dues formacions dirigides al professorat sobre desigualtats de gènere en l’ús i en l’ocupació dels espais. A continuació, l’alumnat ha realitzat les activitats d’anàlisi, Explorem el pati i Debat amb l’alumnat, per reflexionar sobre les característiques els usos del pati i detecta les necessitats i mancances en clau de gènere.

Aquesta fase ha finalitzat amb el taller Mapa Col·lectiu amb l’assemblea de Representats per posar en comú la diagnosi i enfocar conjuntament les estratègies de transformació per assolir el pati desitjat.

 

Imaginem el pati

La segona fase, Febrer – Juny 2020, ha consistit en les activitats de cocreació de les transformacions del pati. S’ha realitzat una sessió amb el professorat involucrat al procés, per explicar les activitats a realitzar amb l’alumnat. En aquesta fase l’alumnat ha realitzat les activitats: Un pati a la nostra mida i L’arquicollage, on ha treballat amb eines de l’arquitectura i el disseny, ha experimentat amb els materials i el propi cos i ha acabat definint conjuntament la proposta per al nou pati.

Aquesta fase s’ha vist afectada per la crisi sanitària a causa de la COVID-19 amb el tancament de l’escola, per tant, algunes activitats de cocreació s’han realitzat des de casa amb l’ajuda de les famílies.

Els resultats de les propostes del procés de cocreació han estat les següents:

  • Un ambient de calma, acollidor i confortable amb més natura, colors i olors. S’ha proposat: un espai de lectura i taules; un espai de relaxació amb estoretes, coixins i matalassos; un espai de natura amb taules d’hort i jardineres; una paret multifuncional artística; i per últim, un espai d’intimitat a l’ombra. 
  • Un ambient actiu, on realitzar activitats com córrer, ballar, saltar a la corda i tots els jocs en moviment possibles. S’han proposat: uns circuits i jocs pintats a terra; incorporar elements diversos com jocs geomètrics, uns elements musicals o de construcció; una nova decoració de la tanca; i per últim, unes estructures de joc de fusta mòbils.

Aquesta fase ha finalitzat amb el retorn dels resultats de les propostes de transformació a l’escola a través d’un vídeo realitzat per l’equip d’Equal Saree.

Altres projectes

Mamífera

Mamífera

Mamífera Punt de lactància en col·lectiu Mamífera és un espai de lliure accés que ofereix facilitats a les persones que alleten i alimenten lactants, ja sigui donant el pit, el biberó o a través d’altres mètodes. És un espai visible, accessible, segur i confortable,...

Llegir més
Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom

Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom

Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom Projecte col·laboratiu d’un espai lúdic a Mira-sol  La voluntat del projecte sorgeix del propi veïnat del barri de Mira-sol que reclama nous usos lúdics i esportius al parc Miquel Martí i Pol, centre neuràlgic de la vida del...

Llegir més
GenerA

GenerA

GenerA Mirem els espais de Santa Margarida i Els Monjos amb perspectiva de gènere L’objectiu principal de l’estudi urbà és definir les estratègies d’actuació i els criteris de disseny per a la incorporació de la perspectiva de gènere i interseccional a l’espai públic...

Llegir més