Marxes exploratòries

Recorrent els barris amb ulls de dona

Les marxes exploratòries* són una metodologia feminista participativa i dinàmica que, al llarg dels anys, s’ha anat modificant i adaptant als diferents contextos. Consisteixen en unes visites a peu fetes per un grup de persones, normalment per les veïnes, pel barri on viuen, treballen o fan altres activitats. En el seu inici es posava el focus en detectar tots aquells aspectes urbans que afecten a la nostra percepció de seguretat o d’inseguretat. Amb el temps s’han incorporat paràmetres per analitzar la qualitat urbana de manera més global i, anar més enllà, detectar quins poden ser els motius i com el disseny o la gestió de l’espai públic pot millorar la nostra vida quotidiana. El resultat, a més de donar veu a les veïnes com a expertes sobre el seu barri, pot ser un informe detallat per poder traspassar allò detectat als organismes públics pertinents perquè puguin actuar en conseqüència.

* El concepte de marxes exploratòries ha estat desenvolupat al Canadà, l’any 1989, pel Comité d’acció de la regió metropolitana de Toronto responent a la violència feta contra les dones i les criatures (METRAC).

Pla de Barris

Data i lloc: febrer i març 2022 – Verdun, octubre i novembre 2019 – Les Roquetes,  juny i juliol 2018 – Besòs Maresme, novembre 2017 – Trinitat Nova.
Client: Foment de ciutat, Ajuntament de Barcelona.
Participants: Veïnes del teixit
Durada: Per cada barri 4 sessions 

En el marc del Pla de Barris de Barcelona es realitzen marxes exploratòries de dones pels barris de Barcelona per fer la vida més fàcil i segura a l’espai públic. Tenen un doble objectiu, per una banda, recollir les impressions, opinions i propostes de les veïnes i treballadores dels barris i, per altra banda, detectar els aspectes urbans que afecten a la percepció de seguretat o d’inseguretat, com per exemple: la qualitat urbana, la gestió de l’espai públic o la millora de la nostra vida quotidiana. 

Les marxes es desenvolupen en les següents sessions:

 1. Preparant l’exploració. Detectem la nostra xarxa quotidiana i planifiquem el recorregut.
 2. Fent la marxa pels carrers. Observem quin impacte té la configuració de l’entorn proper en el nostre dia a dia.
 3. Proposant criteris. Conjuntament fem propostes de millora i prioritzem les intervencions.
 4. Retorn. S’engeguen les intervencions i es presenten a la ciutadania.

> Veure vídeo

FLECHA

Marxa del Vendrell
Una mirada a l’espai públic amb ulls de dona

Data i lloc: 1 de desembre de 2021, El Vendrell
Client: Ajuntament del Vendrell
Participants: Veïnes i veïns del Vendrell
Durada: 1 sessió de 2 hores

Aquesta marxa s’ha realitzat en el marc dels actes de la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb la finalitat de donar continuïtat al procés  d’elaboració del Protocol d’abordatge de les violències sexuals als espais públic d’oci del Vendrell. L’objectiu del protocol és aportar una eina per combatre les violències sexuals als espais d’oci festiu, i així garantir espais d’oci segurs i lliures de violències masclistes.


Les parades del recorregut s’han definit conjuntament amb l’equip tècnic de l’Ajuntament a partir dels resultats obtinguts en la diagnosi prèvia a l’elaboració del Protocol. Per deixar testimoni a l’espai públic de l’activitat realitzada i visibilitzar les demandes fetes per les veïnes, s’ha proposat una “microacció” que ha consistit en reflexionar al voltant d’alguna reivindicació de millora de l’espai, escriure-ho de manera resumida sobre un cartell predissenyat i enganxar-lo a cada parada.

  FLECHA

  Marxa de la Font d’en Fargues

  Data i lloc: 7 i 14 d’octubre de 2021, Barri Font d’en Fargues (Barcelona)
  Client: Associació de veïnes i veïns de la Font d’en Fargues
  Participants: Veïnes de la Font d’en Fargues
  Durada:  2 sessions de 2 hores

  Aquesta marxa ha estat un punt de trobada i reivindicació de les veïnes de la Font d’en Fargues. A través de dues sessions: Preparem la mirada i Fem la marxa, les veïnes han reflexionat al voltant dels aspectes urbans que condicionen la seva percepció de (in)seguretat a l’entorn urbà. La marxa realitzada ha estat un punt de partida en cas que es vulguin organitzar altres recorreguts de manera autogestionada (en una altra zona del barri, en un altre horari o un altre dia de la setmana). L’equip Equal Saree s’ha coordinat amb les persones de referència del barri per organitzar les activitats i donar pautes que permetin l’autogestió d’algunes parts de la metodologia de diagnosi.

  Aquesta marxa ha tingut un doble objectiu, per una banda, detectar la xarxa quotidiana (diürna i nocturna), valorant la qualitat urbana i la mobilitat en relació amb la percepció de (in)seguretat, i, per altra banda, observar i descriure l’entorn quotidià d’una forma directa i des d’una mirada de gènere interseccional.

  FLECHA

  Marxa de Sant Boi de Llobregat

  Data i lloc: 25 de març de 2021, vessant est del Puig del Castell (Sant Boi de Llobregat).
  Client: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.
  Participants: Veïnes de Sant Boi de Llobregat.
  Durada: 2 hores.

  Aquesta marxa s’ha realitzat en el marc del procés de participació ciutadana del planejament urbanístic de la vessant est del Puig del Castell, al nucli històric de Sant Boi de Llobregat. S’ha oferit un espai de trobada i de diàleg entre les veïnes amb l’objectiu de reflexionar sobre l’impacte del disseny de l’espai públic en la vida quotidiana, específicament abordant les qüestions de l’accessibilitat, els espais de relació i la percepció de (in)seguretat. A més ha tingut l’objectiu d’informar a les veïnes sobre la proposta de modificació de la planificació urbanística d’aquesta zona, per tal d’incorporar les seves propostes en el desenvolupament.

  FLECHA

  Marxa d’Atenes

  Data i lloc: Novembre de 2019, Sygro Avenue, Atenes.
  Client: UrbanA i Universitat Panteion.
  Participants: Alumnes universitat Panteion d’Atenes.
  Durada: 2 sessions de 3h.

  Aquest taller s’ha realitzat en el marc del projecte “UrbanA” a Atenes. Han participat les alumnes de sociologia, política i antropologia de la universitat Panteion d’Atenes. L’objectiu d’aquesta exploració ha estat analitzar els espais urbans a través de l’experiència directa de les participants per ajudar-nos a comprendre les desigualtats de gènere des d’una altra dimensió. El recorregut s’ha centrat en Sygro Avenue, ja que és una via d’alta velocitat i tots els encreuaments es fan per passos subterranis i és el recorregut quotidià per arribar a la universitat de moltes alumnes.

  La marxa ha format part d’una preparació de formació sobre eines d’anàlisi urbana amb perspectiva feminista a la Universitat Panteion col·laborant amb Eva Grigoriadou.

  FLECHA

  Marxa de Figline

  Data i lloc: 28 de gener de 2017, Figline (Itàlia).
  Client: Comune de Figline i Incisa Valdarno.
  Participants: Arquitectes locals, els participants del MOREcongress i representants de l’administració pública. 
  Durada: 3 hores.

  El taller va tenir lloc en el marc de MOREcongress, el personal tècnic i les i els representants de les administracions públiques van treballar conjuntament per analitzar els espais quotidians de Figline des de la perspectiva interseccional de gènere.

  El taller es va dividir en dos blocs; una primera part destinada a la sensibilització, basada en la reflexió individual i col·lectiva, i una segona part de l’anàlisi crítica a través de la ruta urbana.

  FLECHA

  Marxa de Gzenaia

  Data i lloc: Febrer 2015, Gzenaia (Marroc).
  Client: Diputació de Barcelona – Relacions Internacionals.
  Participants: Veïnes Gzenaia i administració pública Tanger – Tetouan.
  Durada: 4,5 hores.

  La marxa s’ha realitzat en el marc del projecte Camina Tamshi, fòrum d’intercanvi d’experiències i reflexions sobre urbanisme, gènere i cooperació. En aquest cas la marxa va ser un dels exercicis pràctics de la formació al personal tècnic del municipi de Gzenaia. El taller és coordinat per l’equip tècnic de Gzenaia i les participants són les veïnes del municipi.

  En un primer moment les dones participants van realitzar una llista de les seves activitats quotidianes i després les van identificar i van dibuixar en mapes de Gzenaia. Posteriorment es realitza el recorregut amb l’explicació de les dones.

  FLECHA