MOREcongress

3r Congrés Internacional sobre Arquitectura i Gènere

Expanding architecture from a gender-based perspective. III International Conference on Gender and Architecture és la 3a edició del congrés on es vol promoure i visibilitzar les contribucions que el feminisme ha fet a l’arquitectura, la planificació urbana i a totes les disciplines que estudien i/o intervenen a l’espai. Amb aquesta edició es vol consolidar l’espai de trobada i debat iniciat al 2014, creant connexions entre la teoria i la pràctica i entre les administracions públiques i els altres agents que participen en la construcció dels entorns urbans. Aquesta edició incorpora un fòrum de trobada entre diferentes ciutats on debatre i contrastar experiències a través de presentacions i taules de treball.

Data i lloc: 26-28 de gener 2017, Florencia.
Equip: Serafina Amoroso, Amelia Vilaplana, María Novas de dexeneroconstrucion i Equal Saree. Fotos de Alba Sotelo.

Web del congrés                       Facebook> i Twitter>

+ Book of Abstracts

MORE than… Cities, Objects, Academia & Humans.

Data i lloc: 26 de gener, UniFi, Florència.
Equip: Serafina Amoroso, Amelia Vilaplana, María Novas i Equal Saree.
Participants: 36 ponents. 33 dones i 3 homes.
Durada: 1 jornada.

Les aportacions han abastit 4 eixos temàtics. MORE_than Cities ha posat en evidència que l’espai urbà reprodueix i perpetua ideologies i representacions de gènere asimètriques i esbiaixades. Ha generat estratègies de resistència a partir d’un urbanisme participatiu, emocional i afectiu. MORE_than Objects ha aportat idees per la deconstrucció del concepte d’edifici canònic, anant més enllà de la seva concepció com a objecte físic i únic. MORE_than Academia ha fet aportacions sobre el treball interdisciplinari i l’enfocament feminista per una educació espacial igualitària des de l’escola a la universitat. Per últim, MORE_than Humans, parteix de la crítica post-feminista a l’oposició humà/animal i animal/vegetal, i explora oportunitats de convivència en ciutats més inclusives.

+ Programa complet  

FLECHA

Cities Promoting Best Practices

Data i lloc: 27 de gener, UniFi, Florència.
Equip: Serafina Amoroso, Amelia Vilaplana, María Novas i Equal Saree.
Participants:  Viena (Austria), Eva Kail|Santiago de Compostela (Spain), María Novas|Bogotá (Colombia), Mónica Sánchez Bernal|Santa Coloma de Gramenet (Spain), Nuria Parlón & Zaida Muxí|Sassari (Italia), Valentina Talú. 
Durada: 4 hores.

Un dels objectius principals de MOREcongress ha estat la creació d’interconnexions entre la teoria i la pràctica i la creació d’una xarxa entre administracions públiques i altres actors involucrats en la construcció dels entorns urbans, com professionals i investigadors/es. Les administracions públiques juguen un paper fonamental en garantir el dret de les persones a gaudir de la ciutat. Quan diem “gaudir” ens referim a que totes les persones puguin beneficiar-se dels serveis i oportunitats que ofereix la vida urbana en condicions d’igualtat. Les presentacions d’aquest bloc, visibilitzaren bones pràctiques urbanes amb perspectiva de gènere promogudes des de l’administració pública i que han donat com a resultat transformacions urbanes inclusives.

+ Programa complet  

 

FLECHA

MORE activities

Data i lloc: 26-28 de gener, UniFi, Florència & Figline e Incisa Valdarno.
Equip: Serafina Amoroso, Amelia Vilaplana, María Novas i Equal Saree.
Participants: Assistents al congrés, arquitectes locals, representants polítics de Figline.  
Durada: 3 dies.

La programació de MOREcongress també va incloure l’acció col·laborativa A-MORE, el taller Nosaltres i l’espai_Figline (Figline e Incisa Valdarno) i les conferències magistrals de Liza Fior i Liisa Horelli, a més d’una sessió de presentació de pòsters i debat.

+ Coneix més sobre Nosaltres i l’espai_Figline

 

FLECHA

Comitè científic

El Comitè Científic està compost per les membres del Comitè Organitzador i expertes de reconegut prestigi i experiència a nivell internacional. 

Eva Álvarez Isidro, ETSA Valencia – Polytechnic University of Valencia, Spain.
Nuria Álvarez Lombardero, Architectural Association School of Architecture, London, UK.
Atxu Amann Alcocer, ETSA Madrid – Polytechnic University of Madrid, Spain.
Laura Andreini, School of Architecture, Univeristy of Florence, Italy.
Nerea Calvillo González, Centre for Interdisciplinary Methodologies, University of Warwick, UK.
Liza Fior, MUF architecture/art, London, UK.
Joyce Hwang, Architecture and Planning, State University of New York at Buffalo, EEUU.
Maria Grazia Eccheli, School of Architecture, Univeristy of Florence, Italy.
Zaida Muxí Martínez,  ETSA Barcelona – Polytechnic University of Catalunya, Barcelona, Spain.
Anna Ortiz Guitart, Autonomous University of Barcelona, Spain.
Patricia Santos Pedrosa, LABART Lusófona University, Lisbon, Portugal.
Eliana Sousa Santos, Centre for Social Studies – University of Coimbra, Portugal.
Martha Thorne, IE School of Architecture & Design, Madrid, Spain.
Rosalía Torrent Esclapés, Jaume I University, Castelló, Spain.

+ Entrevistes al comitè científic  

 

FLECHA

Comitè organitzador

MOREcongress ha estat organitzat horitzonalment i col·laborativament per:

María NovasDexeneroconstrucion, Galiza, Spain.
Serafina Amorososa2, School of Architecture, University of Florence, Italy.
Amelia VilaplanaVilaplana&Vilaplana Estudio, Barcelona-Alicante, Spain
Dafne Saldaña, Helena Cardona and Julia Goula, Equal Saree, Catalunya, Spain.

+ Entrevistes al comitè organitzador  

FLECHA

Altres projectes

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Repensem el pati de l’escola Serra Marina Procés col·laboratiu per repensar l’ús del pati En el marc del projecte Empatitzem, aquest projecte té l'objectiu de repensar el pati de l'escola a partir d'un procés col·lectiu i de reflexió amb l'alumnat i el professorat...

Llegir més
Les dones de Sant Just busquem casa!

Les dones de Sant Just busquem casa!

Les dones de Sant Just busquem casa! Procés participatiu virtual per a un nou espai per al coneixement, la sororitat i l’apoderament feminista El futur punt de trobada feminista al municipi de Sant Just Desvern, impulsat per l’Ajuntament, té el compromís d’oferir...

Llegir més
La Generadora

La Generadora

La Generadora  L’espai d’innovació, formació i intercanvi d’Equal Saree El projecte La Generadora és fruit de 10 anys fent arquitectura i urbanisme amb una visió innovadora, dissenyant espais inclusius a través de la cocreació i desenvolupant metodologies...

Llegir més