Un pati més igualitari. Comencem!

Taller de sensibilització sobre desigualtats de gènere a l’espai d’esbarjo

Els objectius d’aquest taller són prendre consciència sobre les desigualtats que es produeixen al pati de les escoles i generar col·lectivament criteris de disseny per repensar-lo incloent la dimensió de gènere. A través de diferents dinàmiques, analitzarem els usos, les activitats i la distribució de l’espai del pati i la seva relació amb els valors socials, la jerarquia de gèneres i els estereotips sexistes. Les persones participants compartiran les experiències viscudes al pati de la seva escola i conjuntament posaran en comú les problemàtiques detectades en relació a les desigualtat de gènere amb el fi de donar-hi resposta amb propostes de millora. El nostre equip acompanya el procés de reflexió, aportant eines i estratègies.

Repensem l’ús dels patis a Terrassa

Data i lloc: 28 de març de 2019, Terrassa.
Client: Ajuntament de Terrassa
Participants: Professorat d’educació primària de diferents escoles de Terrassa.
Durada: 3 hores

Aquest taller va a ser el primer contacte amb les escoles de Terrassa per començar el procés de diagnosi dels seus patis integrant la perspectiva de gènere, tenint com exemple el treball realitzat a Santa Coloma de Gramenet amb el projecte “Empatitzem”.

FLECHA

Repensem l’ús del pati de l’escola Alfred Mata

Data i lloc: 13 de març de 2019, Puig-Reig.
Client: Escola Alfred Mata
Participants: Professorat i famílies de l’escola Alfred Mata.
Durada: 2 hores

Arran de les reflexions que van sorgir de la participació en EqualPlaygrounds, vam començar a repensar el pati de l’escola CEIP Alfred Mata de Puig-Reig amb l’equip docent i les famìlies.

FLECHA

Remoblar Mallorca

Data i lloc: 24 de març de 2018, Palma.
Client: Ajuntament de Palma, Casal Solleric
Participants: Professorat i famílies d’educació infantil, primària i secundària de diferents centres de Mallorca.
Durada: 2 hores

Aquest taller es va realitzar en el marc de les Jornades Remoblar Mallorca. Transformant els espais educatius, que van consistir en dos dies de conferències, debats i tallers sobre espai i innovació pedagògica, posant el focus en la renaturalització, la igualtat de gènere i la implicació de la comunitat educativa.

FLECHA

L’Hora del pati

Data i lloc: 2 de desembre de 2017, Amposta
Client: Lo Pati. Centre d’art Terres de l’Ebre.
Participants: Professorat i famílies d’educació infantil, primària i secundària de diferents centres d’Amposta.
Durada: 2 hores

Taller realitzat en el marc de la jornada pedagògica que organitza l’Aula al Pati, aquesta edició amb el leitmotiv L’Hora del pati. El taller va ser una proposta perquè les persones participants interrogaren els espais i usos dels patis d’escola, com a llocs on també s’educa, transmetent valors i normes socials.  

FLECHA

Presentació Empatitzem

Data i lloc: 9 de novembre de 2017, Santa Coloma de Gramenet.
Client: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Participants: Professorat de les escoles públiques de Santa Coloma de Gramenet.
Durada: 2 hores.

Aquest taller es va fer durant la Jornada de presentació d’Empatitzem, un projecte que busca generar espais amables on coexisteixin diferents jocs des de la igualtat de gènere, la inclusió i la convivència. El taller va servir per començar a prendre consciència sobre les desigualtats que es produeixen al pati de les escoles de primària i generar col·lectivament criteris de disseny per repensar-lo incloent la dimensió de gènere. Va participar professorat de 14 escoles del municipi.

FLECHA

Remoblar Barcelona

Data i lloc: 30 de setembre de 2017, Barcelona
Client: Rehogar
Participants: Persones educadores i professionals de l’arquitectura i el disseny.
Durada: 2 hores

Taller realitzat en el marc de la novena edició de REHOGAR: Disseny Obert i Reutilització. El taller es va realitzar en una de les quatre sessions de treball, en la que es posava el focus en les relacions de gènere als espais educatius. Van participar persones educadores, arquitectes i dissenyadors/es per tal de fer una recerca en comú, analitzant com són els espais educatius i com haurien de ser, quins són els límits per poder transformar-los i quines experiències ja s’han dut a terme.

FLECHA

Cloenda ‘Hack The School’

Data i lloc: 17 de juny de 2017, Barcelona
Client: Fundació Jaume Bofill
Participants: Escoles participants al projecte Hack The School
Durada: 2 hores

Hack The School, espais per aprendre i conviure, va néixer com una aposta per reflexionar i experimentar amb la reorganització i transformació dels espais escolars com a element catalitzador d’un canvi més profund, tant a nivell educatiu com a nivell comunitari. L’acte de cloenda va ser un espai d’intercanvi de bones pràctiques, d’aprenentatges i solucions que els centres han desenvolupat amb la involucració de la comunitat educativa. També va ser un espai de reflexió i treball que va comptar amb diferents tallers, entre els quals, la nostra proposta posava l’eix en repensar el disseny del pati per aconseguir una major igualtat de gènere.

FLECHA

Altres projectes

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Repensem el pati de l’escola Serra Marina

Repensem el pati de l’escola Serra Marina Procés col·laboratiu per repensar l’ús del pati En el marc del projecte Empatitzem, aquest projecte té l'objectiu de repensar el pati de l'escola a partir d'un procés col·lectiu i de reflexió amb l'alumnat i el professorat...

Llegir més
Les dones de Sant Just busquem casa!

Les dones de Sant Just busquem casa!

Les dones de Sant Just busquem casa! Procés participatiu virtual per a un nou espai per al coneixement, la sororitat i l’apoderament feminista El futur punt de trobada feminista al municipi de Sant Just Desvern, impulsat per l’Ajuntament, té el compromís d’oferir...

Llegir més
La Generadora

La Generadora

La Generadora  L’espai d’innovació, formació i intercanvi d’Equal Saree El projecte La Generadora és fruit de 10 anys fent arquitectura i urbanisme amb una visió innovadora, dissenyant espais inclusius a través de la cocreació i desenvolupant metodologies...

Llegir més