Aquest curs escolar (2017-2018) estem col·laborant amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per dur a terme el projecte Empatitzem, un projecte per repensar l’ús dels patis escolars incloent la perspectiva de gènere i dissenyar, conjuntament amb la comunitat escolar, propostes de millora.

Amb el llançament de la crida, es convoca a totes les escoles públiques de primària de Santa Coloma de Gramenet a participar!

 

 

La presentació del projecte es va fer el passat 9 de novembre al centre cívic Riu amb l’assistència de membres respresentants de 14 centres escolars del municipi.  A més, la presentació va comptar amb el taller “Volem patis més igualitaris. Per on comencem?” que va servir per començar  prendre consciència sobre les desigualtats que es produeixen al pati de les escoles de primària i generar col·lectivament criteris de disseny per repensar-lo incloent la dimensió de gènere.

 

 

Amb el projecte Empatitzem busquem generar espais amables on coexisteixin diferents jocs des de la igualtat de gènere, la inclusió i la convivència. Per a realitzar el projecte de transformació del pati les 5 escoles seleccionades comptaran amb els nostre acompanyament i amb el suport de la guia “El pati de l’escola en igualtat. Guia de diagnosi i intervenció amb perspectiva de gènere”.

Però sobretot, més enllà de ser un projecte de transformació del pati, és un procés pedagògic i participatiu de tota la comunitat educativa! Empatitza, i apunta’t al canvi.  

Consulta les bases >

Partint de la importància del pati de l’escola com a espai d’aprenentatge, de joc i de convivència, Empatitzem busca generar propostes de reorganització que treballin sobre la igualtat de gènere, la cooperació i els valors inclusius. Més enllà de ser un projecte de transformació de l’espai, Empatitzem és també un procés pedagògic i participatiu: la comunitat educativa analitza l’espai, reflexiona sobre les relacions i els valors, imagina idees i propostes de millora i, finalment, consensua propostes concretes que seran portades a la pràctica.

QUÈ ENS PROPOSA?

Empatitzem ens convida a reflexionar sobre les desigualtats de gènere al pati de l’escola i a generar propostes per millorar la seva configuració, l’organització i la gestió. El projecte ens proposa analitzar el pati, reflexionar sobre aquest, imaginar possibles intervencions i, finalment, fer una petita transformació física, posant en el centre del procés a la comunitat escolar i, especialment, als nens i les nenes.

QUINS BENEFICIS OBTINDREM?

– Iniciarem un procés col·lectiu de presa de consciència sobre les desigualtats al pati de l’escola, incloent una visió de gènere interseccional.
– Crearem xarxa i fomentarem la implicació i la interacció la comunitat escolar.
– Afavorirem la participació activa de l’alumnat en la reorganització del pati.
– Generarem criteris i estratègies d’intervenció adaptades a les necessitats de la nostra escola.
– Tractarem el pati com un espai educatiu i l’integrarem en el projecte pedagògic del nostre centre.
– Ens implicarem per la igualtat i repensarem el pati integrant criteris d’inclusió i d’innovació educativa.

QUI ES POT PRESENTAR?

Aquesta crida està oberta a totes les escoles públiques d’educació primària de Santa Coloma de Gramenet.