Equal Saree Barcelona urbanismo arquitectura feminista género cooperación

Camina Tamshi

Urbanisme, gènere i cooperació

Camina Tamshi és un fòrum d’intercanvi d’experiències i reflexions sobre Urbanisme, Gènere i Cooperació entre especialistes i administracions públiques de la província de Barcelona i la regió de Tanger-Tétouan. Aquest té com objectiu donar eines per aplicar la perspectiva de gènere a les polítiques públiques en l’àmbit de l’urbanisme. Es basa en visibilitzar l’ús que les dones fan de l’espai públic i transmetre les seves necessitats facilitant la seva participació en el debat i la presa de decisions, per millorar així la qualitat de vida de les seves veïnes i veïns de forma sostenible, inclusiva i igualitària.

Data i lloc: 2014-2015, Barcelona-Tànger-Tétouan.
Equip: Ajuntament de Gueznaia i  Conseil Régional de Tanger-Tétouan (Marroc) i Ajuntament de Gavà, Ajuntament de Granollers, Montaner Muxí Arquitectes i Equal Saree (Catalunya).
Suport: Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals.

Premi ex aequo AJAC X 
Menció Especial Premi Banc Sabadell – 2ª Mostra d’Arquitectura Internacional Catalana

+ Web del projecte

La ciutat de les dones

Data i lloc: 21, 22 i 24 de novembre 2014, Gavà i Granollers.
Equip: Equal Saree, Ajuntament de Gavà, Ajuntament de Granollers, Montaner Muxí Arquitectes i Conseil Régional de Tanger‐Tétouan.
Participants: Col·lectiu Punt 6 i Col·lectiu ReGen.
Durada: 3 dies.

+ Informe del taller, Gavà
+ Informe del taller, Granollers
+ Informació

La ciutat de les dones és un seminari que vol donar a conèixer a professionals i membres de l’administració pública dels àmbits de l’urbanisme i del gènere bones pràctiques i tècniques de treball d’inclusió a l’espai públic que s’han dut a terme a diferents indrets. El seminari consta d’una jornada de formació teòrica i dues jornades de tallers de formació pràctica i metodològica amb la participació de les veïnes dels municipis de Gavà i Granollers.

Instal·lació Femme el parc

Data i lloc: Març 2015. Parc Municipal Torre Lluch, Gavà.
Equip: Ajuntament de Gavà i Equal Saree.
Suport: Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals
Durada: 1 mes.

+ Informació

La instal·lació Femme el Parc convida a les veïnes i veïns de Gavà a reflexionar sobre com l’urbanisme afecta el seu dia a dia al mateix temps que visibilitza les bones pràctiques d’incorporació de la perspectiva de gènere a la planificació urbana durant els últims anys. La informació exposada és resultat del taller que es va dur a terme, al mateix municipi, durant el seminari de la Ciutat de les Dones.

Gueznaia 1

Data i lloc: Desembre 2014, Municipi de Gueznaia.
Equip: Ajuntament de Gueznaia (Tanger-Tétouan), Conseil Régional de Tanger-Tétouan, Ajuntament de Gavà (Barcelona) i Equal Saree.
Suport: Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals.
Participants: Zahra Dghoughi (Associació Saida Al Horra), dones de la cooperativa Witafa, Firdaous Oussidhoum (Arquitecta) i representants de l’Agència Urbana de Tànger i de la Willaya.
Durada: 10 dies.

+ Informació

Durant la primera estada a Guezaia es fa una lectura dels aspectes urbans principals del territori, necessitats i oportunitats, estructura i organització urbana i infraestructures. S’utilitzen diferents eines d’anàlisi com recorreguts de reconeixement pels diferents teixits urbans del territori, reunions amb personal tècnic i anàlisis de dades dels plans d’ordenació, plans especials i del pla de desenvolupament del municipi.

Gueznaia 2

Data i lloc: Febrer 2015, Municipi de Gueznaia.
Equip: Ajuntament de Gueznaia (Tanger-Tétouan), Conséil Régional de Tanger-Tétouan, Montaner Muxí Arquitectes i Equal Saree.
Suport: Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals.
Participants: 14 dones.
Durada: 2 dies.

+ Informació

Els tallers participatius tenen l’objectiu de donar visibilitat a les dones en tota la seva diversitat com a font de coneixement i experiències i com a agents de transformació. Les dones han estat participants actives de l’anàlisi i la millora de l’entorn i la seva participació aporta l’experiència i saviesa de la vida quotidiana necessària per a la planificació urbana. En concret, s’han realitzat les activitats “Cadena d’itineraris quotidians” i “Recorreguts urbans de reconeixement” extretes de Dones Treballant. Guia de reconeixement urbà amb perspectiva de gènere (Col·lectiu Punt 6, 2014).  I aquestes activitats han estat dinamitzades per l’equip tècnic de Gueznaia amb la formació prèvia.

Gueznaia 3

Data i lloc: Maig 2015, Gueznaia.
Equip: Ajuntament de Gueznaia, Conséil Régional de Tanger-Tétouan i Equal Saree.
Suport: Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals.
Durada: 3 dies.

+ Informació

La tercera estada de treball a Gueznaia serveix per revisar i verificar el document final Camina Tamshi:Recomanacions urbanes amb perspectiva de gènere, per a que aquest s’adequï al màxim a la realitat urbana del municipi. Aquesta estada també serveix per presentar el maual al Marroc, realitzant-se diferents activitats a Gueznaia i a la seu del Conseil Régional de Tanger-Tétouan.

Video-experiències 

Data i lloc: Novembre 2014, Gavà.
Equip: Ajuntament de Gavà, Ajuntament de Granollers, Montaner Muxí Arquitectes, Conseil Régional de Tanger‐Tétouan i Equal Saree.
Suport: Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals.
Participants : Dafne Saldaña (Equal Saree), Zaida Muxí (Montaner Muxí Arquitectes), Emma Blanco (Ajuntament de Gavà), Adriana Ciocoletto (Col.lectiu Punt 6), Nora Arias (ReGen), Mª del Mar Sánchez (Ajuntament de Granollers), Clara Xifra (Fons Català de Cooperació), Mina Rochati (Conseil Régional de Tanger‐Tétouan), Berni i Arthur.

+ Informació

Les video-experiències van dirigides al personal tècnic i polític de les administracions públiques així com a estudiants i persones interessades en temes d’urbanisme, gènere i cooperació. Les protagonistes són expertes en la temàtica i ens parlen sobre com aplicar la perspectiva de gènere a diferents àmbits, tals com la conciliació, l’espai públic, la seguretat i la mobilitat.

Recomanacions urbanes per a Gueznaia

Data i lloc: Març-juny 2015. Barcelona – Gueznaia.
Equip: Municipi Urbà de Gueznaia, Conseil Régional de Tanger‐Tétouan, Ajuntament de Gavà, Ajuntament de Granollers, Montaner Muxí Arquitectes i Equal Saree.
Agraïments: Jihad Elkjiji i Abdelali El Oudghiri.
Suport:  Diputació de Barcelona- Relacions Internacionals.
Premi ex aequo AJAC X

+ Informació

Camina Tamshi: Recomanacions urbanes amb perspectiva de gènere és una guia que té com a objectiu donar eines al municipi de Gueznaia per a la redacció, la revisió i/o l’avaluació dels projectes urbans que es porten a terme al municipi des de la perspectiva de gènere per un desenvolupament urbà més inclusiu i igualitari del municipi. Les recomanacions tracten de donar solució a les necessitats detectades durant l’anàlisi urbana i social que s’ha fet al territori i durant els tallers participatius amb les veïnes, i s’han aplicat, com a cas pràctic, a diferents situacions urbanes com a exemples representatius de propostes de millora de les problemàtiques.

Altres projectes

Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom

Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom

Co-disseny d’un skatepark i un rocòdrom Projecte col·laboratiu d’un espai lúdic a Mira-sol  La voluntat del projecte sorgeix del propi veïnat del barri de Mira-sol que reclama nous usos lúdics i esportius al parc Miquel Martí i Pol, centre neuràlgic de la vida del...

Llegir més
GenerA

GenerA

GenerA Mirem els espais de Santa Margarida i Els Monjos amb perspectiva de gènere L’objectiu principal de l’estudi urbà és definir les estratègies d’actuació i els criteris de disseny per a la incorporació de la perspectiva de gènere i interseccional a l’espai públic...

Llegir més
Construïm Sant Feliu

Construïm Sant Feliu

Construïm Sant Feliu Pressupostos participatius del Pla de Millora de l’espai urbà L’objectiu principal del procés participatiu "Construïm Sant Feliu. Pressupostos del Pla de Millora de l’espai urbà" és el de definir de forma participativa, entre les diferents parts...

Llegir més